Quan Yin Boddhisattva

På den högra sidan av stora altaret finns en sittande staty av Avalokitesvara Bodhisattva.
kuan yin_01

Quan Yin Boddhisattva

Känd som Quan Yin på kinesiska. Avalokitesvara kan vara löst översatt som "medkännande vis man som ser" som hänvisar till denna Bodhisattvas förmåga att se allt lidande i världen och därmed komma till människors stöd. Hon sägs ha ett tusen ögon och händer som för att rädda alla varelser. Hon är också en skötare till Amitabha Buddha och vägleder människor till hans västra rena rike. En liten symbol av Amitabha är därför ofta med och visas i mitten av hennes huvudbonad. 

Quan Yin antar olika former. De viktigaste statyn porträtterar henne med en en vas i hennes vänstra hand, vilket innebär att vatten hälls ur vasen, på samma sätt häller Quan Yin medlidande över alla varelser. Dessutom är en vas en kärl som kan hålla sanningen, liknande den hängivnes öppna hjärta. Det är dessutom intressant att det kinesiska ordet för "vas" är synonymt med det för "fred". En pilkvist på hennes högra hand symboliserar förmågan att avvärja demoner och naturkatastrofer. Quan Yin doppar pilkvsietn i vattnet och stänker det över alla varelser.

Normalt sett så innehar inte Bodhisattvas en manlig eller kvinnlig form, det är bara så i våra sinnen. Enligt "Universal Gate chapter": ". Om man så ska sparas i form av en kvinna, kommer han (Avalokitesvara Bodhisattva) predika i form av en kvinna" Avalokitesvara manifesterar sig också som en kung, en tjänsteman, en lekman, och andra former, sammanlagt trettiotre. Således Bodhisattva manifesterar i olika former, beroende på formen på den person som ska räddas.

 

back

 

Kontakta oss

BLIA Sweden
Blygatan 3
195 72 Roserberg
Sverige
tel. 08-590 358 01

Face book

logo-facebook